Assalamualaikum semuaaaaa…
Ok..actually nak citer, isteri hartawan sah-sah la tak masak kan…sebab cincin penuh sangat.
Tapi sorry yaa…ni bukan tangan ai..ni dah buruk sangat and gems gems. Tangan ai harusla runcing, french manicured bagai dgn diamond besaq mcm ni.
Lagipun ai tak tahan panas api tu..sikit-sikit nak pitam..sikit-sikit rasa ohhh maaiii gaawwddd my skinn is burning. I know I’m hot.
TAPI! Demi havoc nan ado, gigih turun ke dapur masak utk korang hokayyy!
Anyway, terpaksa derhaka dekat cikgu meng sebab kos makanan ni bukan bawah seploh ringgit, tak reti bajet la ai..10 ringgit is too small for me *tangan di dada mata kat atas*. And makanan ni bukanla unik atau idea original sebab isteri hartawan memang seorang yg tak pandai masak
*menangis hibaa*
*menangis hibaa*
Ok nama dia ketam butter. Sedap dimakan begitu saja ataupun dicicah roti ataupun mantou (pau cina).
Kalau korang nak bajet bawah RM10 jugak, boleh kaut ketam sendiri kat laut. Kita start kay… all u need is:
Ketam
Butter
Daun Kari
Cili Padi
Garam
Susu sejat cair (evaporated milk) 1 tin
Corn flour 1 sudu untuk pekatkan kuah
Walaupun ai isteri hartawan, ai pandai cuci ketam tauu. Korang reti ke?
1) Mula-mula cuci ketam, cabut kulit badan dia tu, cuci segala taik ketam, dlm kulit tu kadang2 ada telur kaler oren2 tu, kalau orang pandai boleh asingkan dari taik, kalau tak pandai buang je semua ok. Kalau tak rasa busuk nnt. Buang insang skali. Kepak dua. Tau tak kepak? Bukan kepak ayam tau..it’s KAY-PARK.
2) Melt kan butter, hentam je byk mana, agak2 sesuai dengan ketam. Dalam gamba tu dlm 50g
3) Butter dah nak cair semua, masukkan daun kari and cili padi yg dipotong. Agak-agak dah naik bau, campak ketam..goreng lite-lite.
4) Goreng mcm dlm gamba ni..sikit2 je. Pastu curah susu cair ideal tu 1 tin. Tambah air sikit bagi agak2 ada kuah. Sprinkle some Himalayan rock salt. Sorry ya, ai tak pakai iodized salt murahan 80sen sepeket tu.
5) Agak-agak menggelegak dlm 5-10mins, campur kan tepung jagung + air, kacau, tutup api. Siap!
Walaupun gamba mcm tak appealing, tapi sebenarnya menjilat jari! Ni dah tinggal separuh baru nak amik gambar.
Untuk orang-orang yg suka makanan simple tapi sedap, resepi ni amat sesuai utk anda! Kannn…promo sangat!
Oh ya..tips..kaki ketam tu boleh ketuk2 manja dengan lesung batu ataupun tukul sebelum masak, so takyah la korang kekah dgn gigi. Tau tak kekah tu apa? Tanya cikgu meng.
Selamat mencuba dan Selamat hari raya!
org ganung kalu panggil kekoh... oghe klate pong samo.
ReplyDeletebetol dop abe meng?
ya Allahhhh tak senonohnyer gambor! nampak cam tak sedap tapi aku tau mmg sedap sbb aku dah cuba resepi butter prawn tu hari :D dap errrrrrrrrrr ketam!!
ReplyDeleteorg Italy panggil....
ReplyDeletegigitssss