Thursday, March 30, 2017

Jom Makan : Boat Noodle, D'Pulze Cyberjaya.

Apa apa pun, aku jumpa satu lagi kedai yang menyediakan makanan ala ala Thai/Viet ni di Cyberjaya jugak. 

Nama dia Boat Noodle. Dah cukup famous sekarang ni kot.

Feeling feeling bersampan tapi tak de sampan. Sampan dah berlayar ke Pulau Pandan. Pulau Pandan dah la jauh ke tengah.

Boat Noodle aka Mee Sampan.

Outlet di D'Pulze

Terletak di dalam bangunan mall D Pulze kat Cyberjaya tu.

Tingkat tak sure. Tingkat 2 kot. 

Ni menu dia

Antara dua

Dan aku order menu yang sama Chicken Pa Ka Pao kat sini. Harga dia RM 11.90.

Ada jugak menu lain yang menjurus ke arah makanan Thai dan Vietnam.

Tapi.. keadaan kedainya sangat la sempit dan cramp. Rasa berlaga laga bontot jer. Nak bersembang pun rasa macam share cerita dengan orang meja sebelah. Tak leh nak gosip gosip liar.

Atas sebab tu la gambar makanan tak berjaya di snap.

* aku segan silu.

Sedap jugak kuih ni macam tepung pelita aka Kuih Sampan

Roti steam kaya raya

Celup celupan

Lagi segan silu nak order mee dalam mangkuk kecik kecik tu. Takut orang ramai perasan aku order melampau banyak nya. Boleh mencecah bumbung !

Nanti kena cerca !

Mee yang hendak di bawa belayar

So kesimpulannya kalau rela bersesak sesak, makanan di Boat Noodle tu not bad juga dan menepati selera. 

Sambil makan boleh feel feel belayar ke Pulau Pandan jauh ke tengah.

Aku pun member bawak datang sini. 

Check FB mereka : Mee Sampan

Dan mereka ada banyak cawangan di serata raya Malaysia.

Boleh di cuba. Pilihan di tangan anda samaada nak ke Pulau Pandan ataupun ke Gunung Daik bercabang tiga atau tak pegi ke mana mana sebab sampan dah hanyut di lautan sepi !!!!


Wednesday, March 29, 2017

Jom Asah Bakat : RedBox, The Curve

Sebagai seorang Artis Antarabangsa merangkap seorang selebriti, apa lagi yang memberi kepuasan dalam diri selain daripada dapat menghiburkan peminat peminat yang tersayang.

Walau belum sempat hadir dengan sebarang album, namun bakat yang ada tidak harus di persia siakan. Lupakan peluang untuk mengadakan konsert berskala besar di Zimbabwe mahupun Gambia Selatan, bakat ini perlu sentiasa di gilap agar ianya tak berkulapuk mahupun pudar di sirami debu debu liar.

Ayuh kita mengasah bakat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aci tak intro aku cam tu?

The Curve. Buat apa di sana?

Dah tadi kata nak asah bakat. Takkan pegi The Curve nak asah parang?

Sebenarnya tujuan aku ke sana adalah buat julung julung kalinya, satu konsert khas yang di namakan Konsert Cuci Tekak Yang Telah Berkarat berlangsung di Red Box, The Curve.

Para hadirin dan hadirat adalah manusia manusia yang pasrah dan redha kena paksa untuk datang ke sesi lontaran anak tekak secara total !

Red Box

Serious la dah lama tak gi karoks. Tu yang aku kena dokumen kan sebab nanti next sesi lupa pulak bila. Ni pun rasanya dah masuk bertahun tak berdendang ria. Sebab tu la tekak ada macam rasa pedih pedih dan ngilu sebab karat sudah mula bermaharajalela !

Cakap banyak tak guna. Ayuh turut serta..................

Sesi kali ni dicernakah oleh IH, BW, MH dan aku selaku artis paling top di antara mereka. Sudah tentu peminat ternanti nanti kemuculan julung julung kalinya sebab dah lama tak berpadu suara dan tenaga.

IH dengan BW pegi sampai dulu sebab dia orang pegi merayap berdatingan berdua. Aku cakap aku buat kemucnulan kemudian sebab Fashion Designer aku lewat sikit menyediakan pakaian untuk konsert malam tu.

Boleh pulak MH salah ambik aku. Dia ingat aku kat luar. Dah satu hal pulak kami sampai lambat kesian peminat peminat yang sekian lama menanti kami tiba.

Janji petang, lepas maghrib baru datang. Welll.. standard la artis kan, sapa nak marah? Berani reporter nak berkata jahat pasal aku?

Tidak seperti yang di rancangkan, konsert yang sepatutnya bermula awal hanya dapat dimulakan selepas maghrib sebab kat surau ramai jemaah solat so terpaksa tunggu turn.

Namun begitu, apa jua alasan tak mungkin memansuhkan niat suci murni ini.

Tepat jam 8 malam, kami tiba di stadium di mana konsert berlangsung. Sampai sampai jer...

Register dulu. Eh... korang ada artis nak buat konsert sampai kena register?

Belum cerita lagi kad dia orang ni hilang lah. Itu la. Ini lah. Memang dari awal aku dah agak pengurusan acara konsert malam tu memang tak bagus.

Dah la datang bawak bantal apa semua  ( balik shopping di Ikea )... Tak ke kalau peminat nampak boleh menjatuhkan air muka aku. Datang konsert bawak bantal? Kau ada?

Tapi dah lama tak datang Red Box ni macam banyak benda yang berbeza.

Harga dah makin mahal. Tekak sapa yang bakal perit ni?

Dan untuk pengetahuan outlet RedBox ni pun dah makin berkurangan. Dulu banyak tempat sekarang dah tak banyak.

Jadi kena pandai pandai memilih tempat

Tepat jam 8 malam sewaktu penonton sudah mula membanjiri stadium dan detik detik konsert bakal di mulakan..... masing masing........................



















..................... serbu makanan !

Ada buffet di sediakan

Apa lagi. Artis Antarabangsa pun terus nak mengamuk lah. 

"Hoi. Korang ni dah kenapa? Datang nak menghiburkan rakyat tapi sibuk nak makan. Bak mai sini pinggan tu.................. "





Nom Nom Nom.

Setengah jam pertama dipenuhi dengan acara melantak ! Pedulikan penonton yang sudah mula merusuh. Perut kita harus di jaga.................

Antara makanan yang ada. Banyak jugak yang sedap sedap rupanya. Jadi lupakan nyanyi nyanyian... kita makan je sampai abis waktu ! Macam tu konsep dah jadi sekelup mata kau berubah.

Buah buahan jangan di lupa. Baik untuk pencernaan. Bukan sesuatu yang luar biasa tengah tengah nyanyi di pentas perut bergelora dan konsert terpaksa di tunda sebab artis perutnya memulas !

Air pun sama. Mana boleh tak order. Penting ni ! Selain mengelakkan tercekik microfon elok juga untuk basah basahkan tekak supaya suara cas cas lebih sedap

Macam biasa, air di beri 2 pilihan. Order la ikut tekak masing masing.

Akhirnya semuanya bersedia.....

Dan konsert yang di nanti nantikan pun bermula.

Dari dewan besar Pusat Kitar Semula... kami mempersembahkan.. Konsert........ bla bla bla  * tepukan padu menggegar jiwa

Chop !

Orang kata, nasihat doktor jangan di lupa. Sebab dah tau vocal chord akan di paksa paksa malam ni, jadi beberapa tips dan persediaan perlu di ambil terlebih dahulu bagi memastikan tiada yang tergendala.

Ubat ubatan untuk penjagaan suara. Uhuk Uhuk Uhuk. * aku batuk

Dan lagu pertama.............di mulakan dengan kehangatan suasana memanaskan pentas.

Bersiap sedia semua. Lagu Perawan atau Janda............ Ehah Ehah !!!!

Dan sampai lagu ke 5. Ramalan Ku Benar Belaka.

Memang ramalan itu benar belaka. Memang dah pancit dan dah tua. Tak sedar sedar diri jugak nya. Abis 5 lagu semua tersadai tersandar kat kerusi. Microfon terbiar sepi.

"Nyanyi lah ! Nyanyi lah. Pilih lah lagu"

Masing masing diam buat tak peduli. Sorang dua main phone. Sorang lagi tak abis abis lagi makan. Sorang lagi dah ternganga pastu tetiba bersuara.

"Eh.. bak bantal yang kau beli tadi tu.... Ngantuk ah"

Maka begitulah Konsert hanya pada nama. Datang makan semata mata. Nyanyi dua lagu, mata dah terkatup dulu.

Itu petanda, usia dah ke arah jauh dari alam remaja.

Sorry peminat peminat yang datang, Yang beli tiket dan kecewa. Aku rela di benci !!

* pass microfon kat Aiman Tino.

"Kau je lah yang nyanyi. Kita orang dah pencen.............. !"



Ku ketawa kau menangis
Engkau tertawa aku menangis
Hanya dirimu oh sayangku

Kesudahan tiada henti
Hanya yang tinggal igauan mimpimu ternanti-nanti

Sering kali aku diuji
Air mataku terus mengalir membasahi didadaku
Hanya ratapan didalam hati
Moga tercipta kesudahan yang dinanti

Ku inginku dibenci oleh mu
Agar kenangan manis terus terpadam
Selamanya

Menghitung menunggu mati
Agar kau jumpa yang dinanti
Semoga pemergianku ini terbaik untukmu

Tak sanggup ku dibohongi
Ku rela dijemput Ilahi
Kerna dia ku sanggup pergi
Hanya disana kekal dan abadi

Ku inginku dibenci oleh mu
Agar kenangan manis terus terpadam
Selamanya

Menghitung menunggu mati
Agar kau jumpa yang dinanti
Semoga pemergianku ini terbaik untukmu

Tak sanggup ku dibohongi
Ku rela dijemput Ilahi
Kerna dia ku sanggup pergi
Hanya disana kekal dan abadi
Hanya disana kekal dan abadi

Moh balik. Jam di dinding terus berdetak ah.........................

Tahun depan pulak la gamaknya sesi karoks yang akan datang.

TQ MH sebab jadi penaja Platinum konsert dan juga merangkap driver ambik dan antar aku balik !   

Tuesday, March 28, 2017

Jom Makan : Tryst, SS15

* teropong orang kiri kanan.

Tak de orang kan?

Kalau tak de, aku nak muncul sekali lagi dan ajak ramai ramai untuk gemok secara berjemaah !

Jom kita gi makan lagi. Kali ni ke Tryst di SS15, Subang Jaya.

Tryst, SS 15

Nak makan apa di sini?

We are an espresso bar / café that endeavor to provide special spaces for people to dine, relax and unwind. Indulge in our eclectic range of espresso based drinks, teas, sodas, cakes, ALL day breakfast, Mains & Specialty, our highly recommended pancakes & savory, pastas & more.

We make simple things, extraordinary.

We serve shisha as well. ;)

Itu lah cerita mereka dan itu lah specialty mereka.

Jom cuba.

Dah lama aku nak try sebenarnya makan di sini tapi tak sempat sempat. Satunya sebab orang selalu ramai. Ramai melepak bershisha shisha dan satu lagi parking agak hazab jugak kat area ni.

Biasalah tempat lepak orang muda muda especally budak budak Subang Jaya.... Mereka mereka ni kan selalu ada gaya. macam hari hari.. hari raya... Cuma nak pergi 15 still so fresh so clean
Memang nampak balling walaupun tengah miskin....

Tapi aku datang nak makan so datang makan lah.

Tryst ! Pernah menjadi lokasi JJCM TV3

Usha dulu setting kat cafe Tryst ni.

Tempat duduk duduk

Agak cozy

Cafe dia 2 tingkat. Ini yang kat tingkat atas

Konsep dia order bayar dan tunggu.

So kena pegi ke kaunter dan order apa yang hendak di makan.

Tengok menu

Aneka pilihan

Dah order tunggu la di meja dan makanan akan di hantar dan dihidangkan.

Aku punya air mineral ( jaga suara ).... OR order Jus Tembikai. Dia kata juice tu tak sedap. Aku rasa OK la. Manis manis buah

Aku punya Battered Chicken Chop. Rasanya dia kureng skit. Rapuh sangat gorengan ayam tu dan ada yang hangus

OR tak makan. Dia order Nutella Pancake jer. OK la pancake dia ni

Selain coffee, mereka juga ada cakes di sini

Breath refreshing Station.. untuk sesiapa yang mulut berbau longkang

Overall makanan biasa biasa je. More to tempat lepak dan chills chill. Memang ramai budak budak muda kat sini, aku lak naik segan nak berlama lama. Nampak sangat dah tua dan tak sesuai nak melepak di tempat sebegini rupa.

Anyway.... boleh cuba kalau mahu atau mungkin order makanan makanan lain yang ada di menu.

Jumlah investment untuk perut untuk kami berdua.

Tryst Hours

Media social mereka

Tryst
74, Jalan SS 15/4c,
SS 15, 47500
Subang Jaya, Selangor, Malaysia

Phone:+60 12-701 4499
Hours: 10AM–1AM

FB : Tryst SS15

Dah kenyang. Masa untuk pulang...............

Monday, March 27, 2017

Kisah Di Sebalik Tirai Besi.................... continued

Sambungan yang mungkin korang nantikan.................

Bangunan mahkamah

"Telefon keluarga ke sedara mara ke, kawan ke. Mintak dia datang bayar kan. Suruh dia bawak duit !"

Alamak !!! Tetiba aku jadi bengong kejap.

Sapa aku nak cari? Bukan dekat ni. Sepang kot. Aku tak de kenal sesiapa pun kat kawasan ni !!!!!

Pastu pakcik tu terus suruh aku masuk balik dalam kamar perbicaraan tu dan dia suruh turun ikut tangga khas ke bahagian bawah.

Aku buntu. Nasib baik kat situ ada sorang mamat yang sama jugak. Duit tak cukup. Pastu ada 3 orang Afrika yang tangan dia orang sama sama bergari. Mesti kesalahan PATI kot, tapi dia orang tengah tunggu dibicarakan dan jatuh hukum.

Kami berlima di suruh tunggu kat tangga ni.

Dah satu hal, aku nak call orang tak boleh. Line tak de. Dua dua phone aku tak de coverage. Memang dalam court dia block agaknya. Berpeluh kejap nak fikir apa nak buat.

Mamat yang sorang tu dia dah call boss dia, dan boss dia on the way. Duit dia tak cukup RM 50 je nak bayar. Dia kena denda RM 1000 atas kesalahan bawak lori tanpa lesen.

Duduk kat tangga tu, aku pun konon nak makan Fisherman's Friends yang ada dalam poket. Aku keluarkan dan makan sebijik. Bagi mamat sorang lagi tu sebijik. Pastu nampak 3 Afrikas tu terkebil kebil tengok. Aku tanya dia orang nak ker.. Masing masing angguk.

Aku nak bagi tapi tangan dia orang bergari... Salah sorang tu terpaksa kena suap !!!  Dah la bibir dia sekor paling tebal !

Geli pun ada ! Nak tergelak pun ya.

Aku memang tak leh digest apa dah, nak call memang tak boleh. Last sekali aku gi jumpa Polis tua tadi tu, dia punya la garang. Tak bagi aku cakap, terus dia suruh turun ke bawah. Dia bukak pintu dan kat bawah tu ada 2 jail.  Ada 3 orang polis jaga. Dalam jel satu tu ada pesalah bergari. Tup tup dia suruh aku masuk jel tu.

Kena bagi rokok, lighter apa semua kat polis yang jaga tu dan dia kunci aku dalam jail tu bersama sama dengan pesalah pesalah yang bergari. 

Oh Tuhan ku.. Apakah yang berlaku?????

Tetiba sedar sedar aku dah dalam jail. Tapi dia tak de la gari aku. Then dia orang boleh ajak borak lagi. Aku bagitau duit tak cukup nak bayar kompuan tu, then aku nak try telefon orang lain tapi tak de coverage. Bongok lah Celcom. Nasib baik abang abang polis ni suruh mamat yang sama dengan aku tadi tu bagi aku pinjam phone dia.

So aku tak fikir lain dah. Aku terus call member aku IH sebab dia lah yang aku rasa paling dekat time tu.

Dah lah tak leh cakap lama lama.

"Beb.. Aku ni.... "
"Haa? Sapa?"

Sebab nombor phone tak familiar.

"Aku lah. Meng. Kau free tak? Boleh datang Mahkamah Sepang. Bawak duit RM 600"
"Sekarang?"
"Haah. Sekarang ! RM 600 tau"

IH akur. Aku sebenarnya ada RM 400 dalam wallet. Memang tak expect kena jatuh hukum dan terus kena bayar la la tu jugak. Nasib lah.

Tengah duk dalam jel tu tetiba 3 Afrikas bibir tebal tadi tu turun. Dia orang dah dijatuh hukum. Hukuman penjara tapi bermula dari tarikh dia orang kena tangkap so kira dah tamat lah. Punya la happy 3 ekor tu siap berjoget joget dalam jail. Mamat Polis tu marah gak lah sambil bebel dia orang macam Tarzan.

"I cant wait brother. I want to go back. I want to see my mother"

Pastu gelak, menyanyi berjoget joget. Huru hara betul. Yang lagi haru, dia orang bergari 3 orang. Sorang kencing, yang 2 lagi kena ikut. Hahaha.

Sebab jail tu macam dah riuh dan ramai lak orang, so mamat polis tadi tu suruh aku pindah duk sel satu lagi yang kosong. So aku dengan mamat yang tak cukup duit tadi tu then lepas tu turun lagi 2 orang pesalah yang sama. Semua tak cukup duit nak bayar time time tu.

Process seterusnya adalah bersembang dan sesama kami. Ada 5 orang pesalah termasuk sorang pesalah yang maki polis. Kena denda RM 4000. Dia masuk paling last tapi dia keluar paling awal. Mak bapak dia datang jamin. 

Aku macam biasa, baik hati jamu semua banduan banduan ni dengan Fisherman Friends aku tu.

Last sekali tinggal aku bertiga je. Mamat yang tak cukup RM 50 pun dah keluar. Then sorang lagi lepas tu wife dia datang bayar. Wife dia siap nangis nangis lagi kat pintu. Tinggal aku berdua pulak.

"Bang.. Cemana? Sapa datang bawak duit?"

Mamat polis tu tanya aku. Dia orang OK la walaupun aku dalam jel dan dia orang kat tengah tu tapi layan borak gak lah. Cuma aku musykil kenapa dia kunci jel aku tu macam aku buat salah jenayah jer.

Aku mintak phone aku untuk call IH sekali lagi. Dalam hati pun tertanya tanya mana lah IH ni... !

Dalam sel takde line coverage gak, terpaksa aku naik atas tembok.

Dalam sel yang aku duduk

Jamban uols... Berani nak berak?

Aku naik atas tembok tu sebab nak cari signal phone. Haram.

Last sekali intai kat luar nampak ada orang.

"Psst ! Psst ! Bro.. Bro.. Sini Sini "

Melilau pulak dia cari mana datang arah suara aku. Rupanya kat atas.

"Boleh tolong call member saya tanya dia kat mana?" 

Then aku bagi nombor phone IH.

Baik hati mamat kat luar ni tolong hubungi IH.

Tak lama lepas tu, pintu depan sel terbuka.

"IH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Rasa nak meraung je time tu. 

"Kawan abang ke?"
"Haah. Kawan saya. Cepat keluarkan saya dari sini !!!!! I dont belong here....."

Hahahaha.

Mamat mamat polis tu OK..... lepas settle documentation then dia release aku keluar. Merasa jugak lah aku duduk dalam penjara tu sejam lebih sementara tunggu IH sampai.

Masa nak keluar tu tetiba..

"Brother.. Brother... Sweet ! Sweet !!"

Isk. 3 ekor Afrikas ni nak Fisherman Friends lagi ! Polis polis tu ingat dia mintak rokok dengan aku.

"Nah !!! Jangan harap aku nak suap ke mulut korang lagi. Pepandai la suap sendiri. Semoga balik negara Affrika nanti buleh jadi nelayan ker mana tau  !."

Aku bagi je semua gegula tu kat depa. Biar berangin sikit bibir tambah tebal mengalahkan Kak Nitta.

Mamat mamat polis tu siap bersalam salam lagi. Of course dengan nasihat....

"Jangan masuk lorong kecemasan lagi ya Bang..."

Heheehe.

Dan begitu la ceritanya.. kisah di balik tirai besi...

IH tak abis abis gelak tengok aku duduk dalam jail. Perut aku dah lapar, lepas tu kami terus gi makan sambil bergossip riang.

Kenangan hari ni dalam sejarah. Aku merasa macam mana berada di dalam penjara ! Sejam pun aku dah terasa bosannya, apatah lagi kalau duduk bertahun tahun.

Moralnya di sini, jangan masuk lorong kecemasan ketika memandu.................. !


Aku rasa yang aku kena jail ni adalah kes terpencil dan bukan menggambarkan sistem sebenar kehakiman negara dan mohon jangan diperbesar besarkan hal ni dan boleh menganggu gugat penerimaan orang lain. 

Logically disebabkan kes ni ada approach lain yang lebih sopan selain daripada 'humban' dan suruh aku menunggu dalam lokap. Ambik je la IC dan aku boleh tunggu depan kaunter bayaran. Takkan la aku nak lari.

Aku redha dan anggap ini satu pengalaman. 





Entry ini adalah perkongsian pengalaman dan bukan lah bermaksud mencari kesalahan pihak pihak yang berkenaan.

Terima kasih.



Kerana menjaga hati
Rela ku berdiam diri
Menelan segala
Apa kau idamkan
Asal jangan menuduh
Ku tak mengenang jasa

Gerak langkah dan tindakan
Bukannya datang dariku
Segala dikawal
Malah diawasi
Jikalau ku membantah
Pasti dosa bertambah

Bagai ikan dalam kaca yang berharga
Berenang-renang tak berkawan
Aku perhiasan mata
Pada yang sudi memandang
Jari jemari yang tidak membelai
Terhalang oleh kaca berharga

Dalam hati bergelora
Tuhan saja mendengarnya
Semakin disimpan makin menyiksakan
JIkalau diluahkan
Kelak putus ikatan

Bagai ikan dalam kaca yang berharga
Berenang-renang tak berkawan
Aku perhiasan mata
Pada yang sudi memandang
Jari jemari yang tidak membelai
Terhalang oleh kaca berharga

Aku perhiasan mata
Pada yang sudi memandang
Jari jemari yang tidak membelai
Terhalang oleh kaca berharga

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...